До 18 септември Галерия Сезони   Портрети, натюрморти, пейзажи и композиции излага от

...
До 18 септември
Галерия Сезони
 
Портрети, натюрморти, пейзажи и композиции излага от
Коментари Харесай

Стоян Филипов се покланя на Маестрото с изложба

До 18 септември

Галерия " Сезони "

 

Портрети, натюрморти, пейзажи и композиции излага от през днешния ден живописецът Стоян Филипов с креативен псевдоним FIL в столичната изложба " Сезони ". Експозицията, с която артсалонът стартира новия сезон, не е инцидентна. Предисторията води към една среща сред създателя и починалия Светлин Русев. " Миналата година - споделя художникът - го поканих в ателието си, с цел да види моите произведения. Показах му доста картини. Той ме караше да отстранявам настрани огромна част от тях и от самото начало разясняваше. Накрая ми сподели: „ Много хубави работи. Аз ще избера дефинитивно картините за идната ти галерия и ще я открия. Засега прибери всички, които заделих. Трябва да дойда още един път ". Качи се на колата и за жалост, повече не го видях. След гибелта му си дадох обещание, че рано или късно ще направя галерия с картините, които маестрото подбра. " Тази среща дава и името на изложбата - " Избрано от учен Светлин Русев ".

Стоян Филипов не имитира и не подправя света, а просто рисува. Платната му са разпознаваеми като естетическо наличие, тъй като той построява и надгражда жива, плътна тъкан, мощно самостоятелна и многопластова. Мазките са смели, ясни и недвусмислени; постоянно реализира мощно влияние единствено с два или три тона от палитрата си. FIL задълбочено построява цвета, формата и светлината. Специфичното за създателя е наслагването на боите в търсене на ново подстрекателство. Той изобразява елементарни житейски обстановки, без комплицирани избрания и послания. От пейзажите му надничат дървета и къщи, крайбрежия и силуети, лодки и риболовци, интимният житейски ъгъл на елементарния човек.

Художникът е роден през 1945 година в София. Започва да рисува през 2001 година в Съединени американски щати, където го води ориста, и дебютът му е в изложба " Калектърс " в Мъртъл Бийч, Южна Каролина. Следват изложения и в други щати, а не след дълго - и у нас, Германия, Канада и други страни. Филипов работи най-вече с масло върху платно, тъй като употребява фактурата на основата и наслагването на мазката като изразни средства. Настоящата му галерия - " Избрано от учен Светлин Русев ", може да се види в " Сезони " до 18 септември.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР